Tips från Mickis! Hur börjar jag?

Jag får många frågor om vallträning och tävling i både e-mail och FB som jag svarar på flera gånger i veckan och så tänkte jag varför inte dela med mig här framförallt då flera frågar samma saker:).

Hur startar jag min valp/unghund?
A och O är att ha får som flyttar sig och som är snälla mot hund. Fåren ska EJ stå still och EJ heller springa hysteriskt.
Jag startar aldrig mina valpar/unghundar i liten fålla eller väldigt trångt utrymme – detta kan upplevas hotfullt och läskigt. Allt som har med fåren att göra ska vara positivt.
Första gången på får så släpps valpen/unghunden i öppen hage eller större 25:a på får som flyttar sig för hund. Jag går på samma sida som valpen/unghunden = bakom fåren. Hunden är lös och jag har INGA tillhyggen i handen (piska/käpp/flärp/mm). ALLT som har med fåren att göra ska vara POSITIVT därför förekommer inga hot eller NEJ-kommandon.
Jag säger inte så mycket alls, är vi två stycken i hagen så brukar det vara bäst att gå och småprata lite med varandra. Helt enkelt strunta lite i hunden (avdramatisera). En liten valp/unghund kan tycka att fåren i början är stora och lite läskiga och behöver bygga självförtroende. Jag tittar mycket på hundens kroppsspråk. Ser den koncentrerad ut med svansen nere eller är den väldigt upprätt med svansen uppe i vädret. Vädrar med nosen och undrar vad dessa ulltottar är för något mm mm.
Jag lockar på hunden om den sackar efter för att äta fårbajs eller dyl. Efter en liten stund efter att gått runt i hagen så här så brukar de flesta unghundar vara ”tända” och känna att ” haha jag kan flytta dem”. När hunden sänker svansen ner mellan benen och vill till fåren så är den ”tänd”.

Jag kör INGEN lydnad med unghunden utanför hagen. Mitt tänk är att hunden ska lära sig att vara bland får och uppföra sig bland får. Jag är GLAD när mina unghundar drar i koppel/linan för att få gå till fåren. Att gå lös vid sidan tränar vi mycket längre fram och brukar lösa sig av sig självt, likadant med inkallning mm. Allt sånt kommer senare – se det som en baklängeskedjning;). Varför lägga tid på sånt och dutta där när det är bland fåren som jag vill att mina hund ska vara och hantera djur på ett bra sätt tillsammans med mig. Däremot tränar jag mina valpar/unghundar inne/hemma med klicker: sitt/ligg och har en 100% inkallning på dem. Jag lär även in ”gå här” = gå vid min sida. Jag har även NEJ-kommando på dem. Dessa kommandon gäller i vardagen som sedan längre fram används kommandona i vallträningen.

Många frågar om ålder på hunden. Jag brukar börja tända mina hundar vid ca 5-6 månaders ålder kan bli lite tidigare men kan även bli senare beroende på förutsättningarna till bra får och plats. Är förutsättningarna dåliga för din hund – strunta i det!! Detta gäller all vallhundsträning (även tävling;)).
När min valp/unghund är tänd så kan jag gå och suga på karamellen och gotta mig i hur fin den lilla såg ut på fåren och bara gå och vänta på att den riktiga träningen ska börja.
Ålder för riktigt träning är VÄLDIGT individuellt – hur tänd är hunden och hur den är inne bland fåren. Tikar vs Hanar osv. Men oftast så är de någonstans mellan 10-15 månader gamla.

När valpen är tänd så börjar jag lite lätt så här:
https://www.youtube.com/watch?v=2jOn8QocIyY
Här är video på Kylie på får 5,5 månader gammal – sin andra gång på får. Hon lägger sig själv emellanåt och jag lägger henne också några gånger på kommandot LIGG. Jag flyttar mig mycket efter henne alltså inte tvingar henne – den uppmärksamme ser att hon går mycket vänster varv 😉 Gör inget – finns ingen anledning att tvinga fram ett höger i en liten unghund. Hon lärde sig högervarv också – jag lovar;) Jag låter hunden vara mycket PÅ djuren och skulle den börja härja/springa in i fåren/uppföra sig illa (sällan småttingar gör det) så ryar jag med rösten och så kör vi igen = låter den komma in PÅ djur. Hunden ska känna att den påverkar djuren.
Berättar mer om min unghundsträning en annan dag :).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s