Tips från Mickis! ”Bunta inte ihop”

Enkelt förklarat: Era unghundar på ca 1-2 år ska EJ se ut som 4-5 åringar! En unghund ska vilja gå framåt och den ska ha ett härligt steg rakt emot djur. Här tycker jag att man ska vara MYCKET uppmärksam framförallt som tikägare. Många hundar som idag pressas till att gå sakta sakta sakta och flankeras mycket. Dessa hundar tappar tryck och framförallt så finns det ”inte så mycket hund” kvar när den är ca 4-5 år gammal (då den ska vara som bäst). Ha därför ett långsiktigt tänk i er träning.  Framförallt då vi i Sverige generellt har talangfulla flankande hundar. MEN det måste finnas motor och power kvar i dem för att orka gå sakta och ta mycket kommandon runt en stor bana. De måste också orka att träna detaljer utan att gå ner sig och utan att lägga av när de blir 4-5 år för att bli topphundar. De behöver talang men framförallt träningsbarheten och nötandet i detaljer för att bli en riktig bra topphund.

Mina hundar är tighta och lite snabba i början och jag låter dem vara så – det ser ni framförallt på mina hämtpoäng på våra första tävlingar. Hämten är oftast tighta och flankerna lite för snabba men de har alltid ett steg framåt när jag ber dem. Jag behöver aldrig tjata på dem att GÅ mot djur. Då menar jag rakt mot djur – ej glida eller halvflankera. Ju mer de hämtar, får jobba, mognar så öppnar de upp av sig självt. Ställer er EJ och tryck ut en unghund en massa med pisk/käppar/flärpar. Gör den en ok-båge (tar sig till andra sidan fåren utan att härja) så nöj er med det och låt hunden hämta MYCKET. Gärna knixiga utgångar tex får mot staket etc. Lär den att hantera olika situationen och lämna den inte ensam för långt bort – det är inte avståndet som avgör i början. Utan bygg upp självförtroende. De flesta unghundar öppnar upp själva när de kommer ut på lite större mark om de får träna tryggt och nära i början.
Er lilla fina hund ska på tävling hämta 5 st får som den aldrig träffat förut, på ny mark och nya förhållanden. När den kommer upp till fåren så ska den ha en känsla och självförtroende som säger ”Hej Bä nu ska vi gå ner till min förare på andra sidan fältet – bara så ni vet. Jag kan detta och ni kan lita på mig”. Det är ert ansvar som förare att bygga upp detta i er hund. Här vill jag att mina hundar ska kännas som en vägg = parera får på ett snyggt vis som tex försöker bryta sig loss och springa tillbaka till sina kompisar i hanteringen.
Jag tränar mina unghundar tidigt i att göra upptag = vända djur på huvudet och då tränar jag dem nära mig. Så jag är med och på samma sida som hunden. Jag tränar väldigt mycket på att trycka får förbi mig och viktigt är att vända magen i riktningen fåren ska gå. När djuren passerat mig så lägger jag ner min hund och berömmer den med klapp och gulliga ord (ja jag använder mycket positiv röst när jag tränar;) många inom vallningen har hört annat som att man inte får berömma och att vallningen är beröm i sig mm. Jag vill att mina hundar ska veta när det gör något riktigt bra och jag vill att min träning blir väldigt svart/vit inga gråzoner)

Många unghundar som buntas ihop och ska gå gå gå sakta tar oftast ut sin frustration någonstans på banan och skrämmer fåren eller tom biter. De orkar helt enkelt inte längre. Många unghundar flyttar fåren i början med sin fart för de inte vågar eller vet hur man gör. Träna hunden på att hitta sitt driv och vara nära djur och behålla tempoväxlingarna. Ni måste ha en hund som kan hålla sig tillbaka men även en hund som stövlar på i drivningarna. Samma sak med flankerna – korta långsamma men även långa snabba.
Mer om det nästa gång:)

Sammanfattning:
1. Bunta inte ihop en unghund – skapar frustration och dåligt framåt.
2. Tryck/pressa inte en unghund att flanka förmycket. Den kommer öppna upp själv med erfarenhet och mognad. Svårare att få in en förvid hund än få ut en som är tight.
3. Lär unghunden att göra upptag och känna efter var den ska vara (ej styras hela tiden=lydnadsvallning)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s