Toppa formen – tävlingssäsongen är i fullgång!

Jag jobbar mycket på att hålla mina hundar i god fysisk kondition under tävlingssäsongen och dessutom försöka peaka ordentligt till mästerskapen.Quynh är lätt att få i god kondition och muskler medans Kylie är svårare och jag behöver göra extra insatser. Det räcker inte med det vanliga som promenader och vallträning. Kylie är dessutom ganska liten – 44 cm hög och 12 kilo;). Denna lilla hund ska gå stora banor och behöver det lilla extra.
Att hålla hundarna i god fysisk form och framförallt variera träningsform förhindrar ev skador, övervikt och belastningar. Många hundar är musklade men oftast övermusklade i vissa partier det gäller att få dem mer jämnt musklade för att förhindra skador. Även inför HD-röntgen är det bra att ha en riktigt musklad hund.
Vår lilla utställningsras Chihuahuan får exakt samma motion som våra bordercollies.

Här kommer lite lätta tips till er som vill hålla era hundar i god form och röra på er själva:).

OFF ROAD
Promenader är viktiga både för motion men även hundens välbefinnande. Istället för att gå i samma rastgård dag ut och dag in att som hund få gå ut och gå, nosa och upptäcka nytt. Nu när det dessutom är svamptider så passa på att gå rakt ut i skogen, bort från stigar och gångvägar. Detta gör att hunden måste lära sig att koordinera och tänka på var den sätter sina tassar och får springa över stock och sten.
bild 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IDIOTEN
Detta är smeknamnet på intervaller i backe det vill säga backträning. Hitta en backe, spring uppför och gå nerför och upprepa. Vill man inte springa själv så går det att köra inkallning mellan två personer, en som står uppe på toppen av backen och en som står nere. Går även att köra i sandtag.
bild 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SIMMA
Under sommaren är det perfekt att låta hundarna simträna i en sjö, de flesta muskler används och detta utan belastning. Var uppmärksam på om din hund sväljer mycket vatten (jagar vågor osv) det är ej bra för njurarna och blåsan att få i sig för mycket vatten. Mina Bordercollies simmar gärna och vi har en fin sjö precis nedanför vårt hus. I början var jag tvungen att kasta i något som dumpe eller pinne för att få i dem att simma men idag så simmar det själva. Chihuahuan gillar inte att motionssimma själv om jag står på land – hon kan ta sig ett kort dopp och fort upp igen. Däremot om jag med henne i vattnet så simmar hon en sväng.
Simning är dessutom kanon för rehabilitering av skador. Har man ingen sjö eller vatten att tillgå så finns det en uppsjö av hundsim med kunnig personal som hjälper dig.

DRAG
Att träna rygg och front så är är drag perfekt. Börja lätt och öka. Här får gamla bildäck en betydande ny roll:). Viktigt att investera i en riktig dragsele så hunden ej snedbelastar. Beställ sele och andra bra tillbehör på http://www.haromi.se


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s